top
logo

Warga PendidikPn Kalsom bt Mohamed Yep

Pn Norsiah bt Abu Bakar

Pn Masamah bt Abdullah

Cik suzanah bt Awang

Pn Hjh Kamidah bt Marsithi

Pn Azura bt Malik

Pn Rozita bt Abd Razak

Pn Kamilah bt Amat

Pn Saidatul Safinar bt Abd Rahman

Pn Hjh Norashemah bt Haron

Pn Mawar Afizan bt Hussain

En Zakaria

Pn Maria bt Ismail

Pn Rosminah bt Ramlan

Pn Asita bt Ahmad

En Mohd Nazri bin Mustaffa

Pn Siti Norma bt

Pn Norlida bt Abdullah

Pn

Pn Siti Mariam bt Mohd Tuah

Pn Raedah bt Mohd Amin

 


Album

Home Artikel KSSR
KSSR PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh admin   
Selasa, 12 Ogos 2008 10:00

 

KURIKULUM baru sekolah rendah yang dikenali sebagai Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) akan diperkenalkan pada 2011 dengan subjek yang lebih sedikit tetapi menggunakan pendekatan yang lebih interaktif.

Kurikulum tersebut bakal menggabungkan beberapa subjek menjadi satu selain turut akan memperkenalkan satu subjek baru yang bertema semangat kenegaraan dan patriotik.

KSSR akan mula diperkenalkan dan diterapkan kepada murid tahun satu kerana kesesuaian murid tersebut yang baru menduduki alam persekolahan atau peringkat awal pendidikan mereka.

Penerapan dari peringkat awal akan membantu memudahkan perjalanan serta pembelajaran murid-murid tersebut yang akan melangkah ke tahun-tahun seterusnya sejajar dengan perubahan umur.

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata, KSSR tidak akan menggantikan tetapi beriringan dengan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR).

Melalui KSSR katanya, pengajaran dan pembelajaran akan menggunakan modul yang akan menggantikan buku teks oleh itu guru-guru sedang disedia dan dilatih untuk KSSR.

Ia diharap dapat meningkatkan penguasaan murid-murid sekolah rendah khususnya dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.

Pendekatan teknik pengajaran dan pembelajaran (P&P) akan menjadi lebih menarik dan interaktif di mana ia melibatkan penggunaan dua bahasa tersebut serta meningkatkan penguasaannya bagi guru-guru untuk mengajar dalam subjek Matematik dan Sains sejajar dengan matlamat kerajaan.

Buat peringkat permulaan, sebanyak 500 buah sekolah telah menjalani uji rintis mulai 31 Mac 2009 sehingga akhir Jun 2009.

Sebanyak 50 buah sekolah akan menjalani uji rintis semua mata pelajaran manakala sekolah selebihnya akan menjalani uji rintis dalam mata pelajaran terpilih.

KSSR membahagikan mata pelajaran kepada tiga modul iaitu Modul Asas Teras, Modul Asas Tema dan Modul Asas Elektif.

Tahap satu sekolah rendah (tahun 1 hingga 3) akan tertumpu kepada penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai.

Sementara tahap dua sekolah rendah (tahun 4 hingga 6) akan tertumpu kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai.

Selain itu, kementerian juga akan memperkenalkan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) bagi murid-murid prasekolah berumur lima dan enam tahun seluruh negara.

Pada peringkat ini pula, tumpuan akan diberikan kepada perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sahsiah, persediaan ke sekolah rendah serta pendedahan awal mengenai kemahiran 4M.

KSPK akan memudahkan lagi murid-murid prasekolah ini untuk menyediakan mereka memasuki alam persekolahan selain pendekatan yang lebih mesra dan menarik digunakan bersesuaian dengan peringkat umur kanak-kanak prasekolah.

 

sumber maklumat : Portal Pendidikan Utusan 

LAST_UPDATED2
 

 

 

Jumlah Pelawat

Today17
Yesterday100
Week265
Month1551
All121129
Powered by Kubik-Rubik.de

Kalendar

DS KSSR Tahun 3

DS BM SK Tahap 1
DS BI Thn 3
DS Mate SK Thn 3
DS Muzik Thn 3
DS DST SK Tahn 3
DS PIslam Thn 3
DS DSV Thn 3
DS PK Thn 3
DS PJ Thn 3
DS PM Thn 3bottom

Dijanakan oleh Joomla!. Designed by: Colourful World album hosting Valid XHTML and CSS.